Vertrouwenscontactpersoon

Marleen Vissers en Joost van Deursen vertrouwenscontactpersonen van TWC Het Snelle Wiel.

TWC Het Snelle Wiel is druk bezig het sportief plan verder uit te rollen. Als een van de onderdelen is er ook gewerkt aan het onderdeel ‘zorgplicht’. Daarbij horende acties betreffen het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon (VCP) en het aanvragen van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Vertrouwenscontactpersoon

De naam zegt het al, je kunt die persoon in vertrouwen alles vertellen. De functie van VCP komt in beeld wanneer je een melding heb over het gedrag van iemand binnen de vereniging en je wilt of kunt daarmee niet terecht bij de reguliere aanspreekpunten (bijvoorbeeld je trainer, ploegleider of het bestuur).

Zo’n melding kan gaan over een medesporter, begeleider/trainer, vrijwilliger, ouder etc. Denk hierbij aan pesten, discriminatie, agressie, seksueel ongewenst gedrag etc.

De VCP bespreekt de melding met je, luistert goed naar je verhaal en bekijkt samen met jou hoe het probleem het beste op te lossen is. Wellicht kun je het met enige hulp zelf al oplossen, maar als er hulp bij nodig is wordt dat ook besproken.

Zo kan er een gesprek met de betreffende persoon gearrangeerd worden, kan het bestuur of begeleider betrokken worden of kan er contact gezocht worden met hulpverleners. Daarnaast zijn er bij de KNWU en NOC*NSF ook VCP’s actief waarmee contact gelegd kan worden. Bij strafbare feiten kan zelfs de politie ingeschakeld worden.

De persoon die zich bij de VCP meldt bepaald uiteindelijk welke stappen er gezet worden, de VCP adviseert en faciliteert. Uiteindelijk zal de VCP wel een anonieme melding aan het bestuur doen van de casus.

Als vereniging hebben wij 2 personen bereid gevonden om als VCP actief te zijn, zowel iemand van binnen de vereniging als daarbuiten. Dit zijn Marleen Vissers en Joost van Deursen. Hiermee hebben we een perfecte combi van in/extern en man/vrouw, waardoor iedereen naar eigen inzicht een keuze kan maken. De VCP’s stellen zich graag aan jullie voor.

 

Mijn naam is Marleen Vissers, voor velen beter bekend als de dochter van Wim Vissers en dat is ook meteen mijn link met HSW. Ik ben 35 jaar, samenwonend in Eersel en moeder van twee lieve kinderen. In mijn werk als psycholoog werk ik voornamelijk met kinderen en jeugd. Deze achtergrond geeft me veel bagage voor de eventuele vraagstukken die een VCP op ziet af ziet komen.

Je kunt me bereiken via VCPMarleen@hetsnellewiel.nl of 06-52311858.

 

 

Hallo. Ik ben Joost van Deursen (bijna 59). 34 jaar getrouwd met Caroline en vader van Myrthe (21) en Max(15). Bij Het Snelle Wiel ben ik soigneur en voorzitter van Stichting Wielerparcours de Lemelvelden.

In het dagelijks leven ben ik 37 jaar ambulanceverpleegkundige bij de GGD Eindhoven en 35 jaar sportzorgmasseur waarvan de laatste 7 jaar bij TopSupport te Eindhoven. Ik sta nog heel actief in het leven en vervul naast de taken bij HSW functies zoals oa. sportverzorger bij RKSV Nuenen, instructeur reanimatie en AED en voorzitter van het NGS (Nederlands Genootschap voor Sportmassage) Afdeling Brabant Oost. Een hele brede basis dus voor de functie van VCP.

Je kunt me bereiken via VCPJoost@hetsnellewiel.nl of 06-55926423.

 

Verklaring Omtrent Gedrag

De VOG is van belang om als vereniging een goede screening te hebben op de vrijwilligers die namens de vereniging actief zijn met minderjarigen. Uiteraard hebben we het volste vertrouwen in onze mensen, maar helaas hebben we in de media de laatste jaren ook andere voorbeelden gezien. Inmiddels wordt de VOG aangevraagd door alle begeleiders die werken met jeugdleden tot 18 jaar.

Heb je nog vragen hierover kun je contact opnemen met de Sporttechnisch Coordinator Twan van Gestel via coordinator@hetsnellewiel.nl.