Door het uitvallen van een ander team lag daar zomaar een uitnodiging voor GPR op de deurmat. Dus moesten we snel schakelen en met een groep renners overleggen of ze interesse hadden en het aan durfden. GPR is één van de zwaarste klim-meerdaagse in het junioren circuit. En bovendien bijna de enige meerdaagse die dit jaar nog door ging.

Binnen 3 dagen konden we de organisatie laten weten dat we de organisatie rond kregen. En na een verplichte COVID test (alle renners en 4 begeleiding ok) zijn we dan donderdag de 3de sept afgereisd naar Zwitserland.

Namens SWB gingen Jens van Korven, Danny van Lierop, en Kinley Bijl mee. Omdat we het hele jaar door steeds in een samenwerking met de meeste andere clubs van het district werken gingen daarnaast de Pijnenburg mannen Jochem Crusio en Jarno Zondag mee. En van TML Dommelstreek ging Thijs van Beek mee. Een mooi team van junioren, die elkaar bovendien al lang kennen en weten wat ze aan elkaar hebben. Ook allemaal renners met een positieve en enthousiaste inslag, en dat gaan ze in deze wedstrijd nodig hebben.

De wedstrijd zelf bestaan uit 3 etappes en een tijdrit. Allemaal in de heuvels natuurlijk. Er stonden 8 nationale team aan de start (van 22 teams totaal met 132 renners). Bijna alle overige teams waren regionale selecties. Bijna de gehele top 40 van het EK enkele weken geleden stond bovendien aan de start. Dus er was geen tekort aan tegenstanders.

De eerste dag is meteen een zware. 90 km met 3 beklimmingen van meer dan 5 km lang (>5% gemiddeld). En de rest van het parcours is natuurlijk ook nergens vlak. Bijna 1400 hoogtemeters in totaal. Tegen de verwachting in brak de wedstrijd meteen open bij de eerste klim. Een slachtveld was het gevolg met nog geen 30 man in de eerste groep na de eerste klim. De Europese top stond hier aan het vertrek en die is op dit moment te hoog gegrepen voor onze zes renners. Maar iedereen weerde zich danig en kwam in diverse groepjes binnen, en binnen de tijd. Door het vroeg openbreken van de wedstrijd waren de verschillen in het algemeen klassement meteen al groot.

De 2de etappe was iets makkelijker. 81km over een glooiend terrein en wat korte klimmetjes. Al vroeg in de wedstrijd was er een behoorlijke valpartij waar Danny van Lierop bij betrokken was. Ondanks de pijn en schaafwond is hij toch weer aan kunnen sluiten bij het peloton (en achteraf gelukkig zonder al teveel schade). Er zaten ook wat technische stukken in het parcours en met name de aankomst was zeer smal en bochtig. Dat was iets teveel van het goede met een grote valpartij tot gevolg in de laatste 3 km. Evengoed deden onze mannen het goed. Thijs van de Beek werd 20ste, en de rest kort daar achter. Na deze etappe waren er nog iets meer als 100 man in koers, en SWB één van de weinige teams met nog alle 6 renners in de wedstrijd.

Op dezelfde dag stond etappe 3 op het programma, een tijdrit van 8,8 km over een zeer technisch parcours met een steile klim, snelle afdaling en zelfs een stuk gravel! Iets voor specialisten dus. En aangezien bijna alle renners van ons team in de winter ook veldrijden of op de mountainbike rijden was dit wel interessant. De mannen hadden er ook zin in. En inderdaad reden bijna alle renners degelijke tijden, en sommige zelfs zonder tijdrit fiets.

En dus mochten we zondag nog steeds met 6 renners aan het sluitstuk van deze meerdaagse beginnen: de zwaarste en langste etappe (108 km) met bijna 1500 hoogtemeters. Met ook hier 3 lange beklimmingen van 4 km met daarin stukken tot 13% stijging. De wedstrijd brak op de eerste klim ook meteen open, die na 30 km in het parcours lag. Alles viel meteen uit elkaar. Sommige van onze renners waren niet genoeg hersteld en belanden in de bus, geen schande bij zo’n wedstrijd! Maar met name Jens van Korven, Thijs van Beek en Kinley Bijl hielden het nog lang vol. De laatste 2 genoemden konden bij de eerste groep blijven tot aan de allerlaatste klim. Daar kwamen ze op een gat van 10 meter, en konden dat niet meer dicht krijgen voor de finish. Dus eindigde ze net achter de eerste groep en konden zo nog heel wat plaatsen stijgen in het algemeen klassement.

Alle 6 renners kwamen ook op deze dag op tijd binnen en daarmee waren we één van de maar 7 teams die nog compleet waren. Kinley Bijl eindigde uiteindelijk het beste in het klassement op plaats 54. Thijs van Beek 55ste, Jens van Korven 72ste, Jarno Zondag 75ste , Danny van Lierop 77ste en Jochem Crusio 81ste.

Al met al een zeer mooie wedstrijd waar de renners diep moesten gaan en zich konden meten met de Europese top. Onderling was er een echte teamspirit en hielpen de renners elkaar ook tijdens de wedstrijd door de moeilijke momenten. Dat was mooi om te zien.

Een mooie ervaring en harde leerschool voor alle renners, waar ze beter van zullen worden.