De Snell Wielers Xavier, Wessel, Remco, Harm en Kevin waren de gegadigden om zich te tonen in het Friese Kerspelen voor de Wadro Omloop van de Kerspelen. Deze wedstrijd telt mee voor de KNWU Clubcompetitie.

De wind zou tijdens de verschillende omlopen die er verreden gingen worden een rol kunnen gaan spelen. Alertheid en van voren starten waren daarom ook een pré. Ook vanwege de korte neutralisatie en het vooraan opstellen van NWVG zei al genoeg en was het duidelijk dat er al vroeg in de koers een forsing plaats zou kunnen gaan vinden.

Start van de koers; Wessel koos direct na het vrijgeven van de koers het hazenpad en kreeg twee metgezellen met zich mee. Het peloton was het er mee eens en er werd mede door Kevin op kop van het pelot getemporiseerd. Echter werd de voorsprong van de koplopers nooit meer dan 1.5min alvorens ze na een klein uur koers weer werden gegrepen door het peloton. Nog geen 2 minuten later koos Wessel weer de aanval, dit keer kreeg hij slechts één metgezel en was deze vluchtpoging ook van korte duur.

De rest van de Snelle Wielers hielden goed stand voor in het peloton. Er volgden gedurende de hele koers veel aanvallen, mede vergezeld met Remco, Xavier of Kevin. De vele aanvallen zorgden echter niet voor een forsing en tevens kreeg ook geen enkele kopgroep veel ruimte.

Naarmate de koers vorderde en het peloton regelmatig de polder in draaide werd er nog enkele malen geprobeerd om een forsing te veroorzaken. Na verschillende pogingen leek het toch op een massa sprint uit te draaien. Totdat bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde een valpartij een breuk in het peloton veroorzaakte en er ineens een kopgroep ontstond van ommenabij 20 renners. De valpartij vond plaats in de voorste gelederen van het peloton, rond plek 15. Ondanks dat Remco, Xavier en Kevin goed van voren gepositioneerd waren ondervonden zij toch hinder van deze valpartij en konden ze de aansluiting met de onstane kopgroep niet meer bewerkstelligen. Xavier deed nog een serieuse poging, maar strande met een aantal metgezellen op een 50 tal meters. Ook Remco mengde zich goed van voren en zette zich op kop van de achtervolgende groep, door de slechte samenwerking slaagde ze er niet in om terug te keren bij de kopgroep.

Bij het opdraaien van de finishstraat die bestond uit een lange veredelde klinkerweg bevonden Remco, Xavier en Kevin zich in de voorste gelederen van de groep. Kevin zag op ruim 1km voor het eind zijn kans schoon en dook een gat in waardoor hij, misschie toch wel iets te vroeg naar de kop van het peloton schoof. Hij gooide het ol een alles op niks poging, maar strandde helaas rond de 3 à 400m voor de meet. Xavier had zich op dat moment in het wiel van Kevin genesteld en kwam er vervolgens nog overheen om voor de sprint van het peloton te gaan. Hij behaalde een nette 25e stek, met als speciale prijs een huldiging en een slagroomtaart vanwege het 25 jarig bestaan van de koers. Remco en Kevin finishten respectievelijk in de voorste gelederen van het peloton. Waar dat ook Harm en Wessel als eerste jaars beloften veel ervaring op hebben gedaan en hebben gestreden voor wat ze waard waren.

Harm heeft een poos tussen de wagens gereden en heeft hiermee veel karakter en wilskracht getoond, maar het was er uiteindelijk net te veel aan om de koers uit te doen. Ook Wessel behaalde de finish helaas niet, hij is door de gevolgens van een eerdere valpartij, waar dat hij zelf gelukkig niet bij betrokken was op achterstand geraakt. Doordat de achterstand van zijn groep te groot was heeft hij de koers helaas niet tot een goed einde kunnen brengen. En heeft zijn aanvals lust hem in net begin van de koers gesierd.

Al met al heeft iedereen een goede koers gereden en heeft iedereen zijn best gedaan en weerstand geboden om de eer van de club hoog te houden.

Bij deze wil ik ook de ploegleiding, verzorgers, mecanicien en aanwezige ouders namens alle renners bedanken voor de goede zorgen!