Ruud Verhagen wordt sporttechnisch adviseur bij Snelle Wiel-Bestronics en de club werkt zo aan haar ambitie om een opleidingsvereniging voor wielrenners te zijn.
Ruud zal zich nadrukkelijk niet enkel richten op de elite/beloften maar zeker ook de nieuwelingen/junioren.

Al verschillende jaren wordt bij Snelle Wiel-Bestronics, de Bladelse vereniging die in Hapert haar clubgebouw en trainingsparcours heeft, hard gewerkt om de wielersport in de Kempen op een hoger plan te brengen. In dat streven is nu wielercoach Ruud Verhagen aangesteld als sporttechnisch adviseur.

Met Verhagen heeft Snelle Wiel-Bestronics een ervaren coach in huis gehaald. De 47-jarige inwoner van Knegsel kent het klappen van de zweep. Na alle cursussen van de wielerbond KNWU te hebben afgerond begon hij in 2009 aan de vermaarde Topcoach 5 opleiding van NOC*NSF met daarin veel aandacht voor managementzaken. “Ik had mezelf toen voorgenomen binnen vijf jaren mijn brood te verdienen in het wielrennen,” aldus de oud-renner die toen nog in Veldhoven woonde. Een jaar later was hij al fulltime aan de slag bij het Regionale Trainingscentrum Limburg waar hij onder meer Tom Dumoulin van adviezen voorzag. Eerder al was Verhagen in zijn vrije tijd tijdens trainerscursussen actief geweest bij Het Snelle Wiel, bij het district Brabant Zuid-Oost en bij de vereniging Westland Wil Vooruit waar hij Steven Kruijswijk in de ploeg had. In 2012 rondde hij de laatste topcursus af en is sindsdien samen met Merijn Zeeman (Jumbo-Visma) de enige coach in het wielrennen met de hoogste gradatie van NOC*NSF.

Toprensters

Het trainer-coach schap was voor Verhagen in eerste instantie niet direct een optie. “Ik had zoiets van dat lukt toch niet als je zelf geen profrenner bent geweest. Voor mijn gevoel kon ik er niet tussen komen. Maar toen het Merijn Zeeman lukte, heb ik alles op alles gezet om ook te slagen.” Eind 2012 stapte Verhagen over naar de vrouwenploeg van Rabobank en weer een jaar later werd hij trainer/ploegleider bij het vrouwenteam Giant-Shimano. In die jaren werkte hij met toprensters als Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Kirsten Wild en Amy Pieters. Intussen had de Kempenaar in 2014 de opleiding Master in coaching aan de Johan Cruyff University afgerond. Hij werkte ook nog een paar seizoenen bij de Noorse Womans Worldtourploeg Hitec en het Tibco-team uit de Verenigde Staten voordat hij toch weer zijn oude baan als wiskundedocent oppakte. “Mijn doel is om Het Snelle Wiel dé vereniging in onze omgeving te maken waar het proces voorop staat. Een proces waar ieder individu kan groeien op zijn of haar niveau. Ik wil renners, begeleiding en ouders bewust maken van de stappen die belangrijk zijn in de ontwikkeling van een wielrenner en welke juist niet. Ik wil daarnaast al mijn kennis als vraagbaak beschikbaar stellen voor de begeleiding.”

Foto: Theo van Sambeek.